joi, 5 martie 2009

SIMBOLICA SI CIFRUL SPIRITUAL AL CIFRELOR - 2

ZERO …

… sau sunya înseamna "vid" în sanscrita si prima figurare a lui zero a fost un mic cerc. El reprezinta deci un tot finit, complet si perfect, autonom si totusi închis de propria lui limita. Cercul este proiectia echidistanta a punctului central, o creatie expansiva, fiind astfel imaginea conceptiei divine.

Tradus în araba, sunya devine sifr (vid), mentionat pentru prima data în mileniul III înainte de Christos în Babilon. Calatoria acestei lungi transformari trece prin sippar (mai întâi orasul Sippar în câmpia mesopotamiana dintre Tigru si Eufrat unde au fost gasite table de argila cu semne cuneiforme). De la acest cuvânt provine ebraicul sipur (istorie) care devine sepher (carte) si sephar (numar). Acest cuvânt va deveni în araba cifr sau sifr (cifra) având în final în algebra araba sensul numeric de zero. Transformarea fonetica în italiana l-a adus la formele cifra si zefiro, apoi zero, cifra cheie pentru stiinta si gandire (Sepher Torah de exemplu este textul fondator al iudaismului).

Civilizatia maya îl considera oul cosmic care contine regenerarea universului. Dumnezeu este deci matricea altor Dumnezei. Este numit Oul Lumii. Pitagora spune ca zero contine totul în el însusi. Simbolica sa este deci paradoxala deoarece el reprezinta totul sau nimic în diferite culturi.

UNU…

… este simbolul unitatii si al originii, începutul Universului. De altfel Universul îsi contine unicitatea chiar în numele lui. El reprezinta Creatia primordiala, lumina si soarele, originea vietii. Primele cuvinte din Biblie sunt "La început, Dumnezeu a creat …". Aceasta cifra este asociata Divinitatii ca sursa, suport si scop unic al întregii Creatii. La nivelul cel mai înalt de interpretare, el este Dumnezeu creat de Dumnezeu, adica 1 aparut din 0, Dumnezeu unic care a creat apoi totul în religiile monoteiste. El este Fiul. Unicitatea acestui Dumnezeu este resimtita profund si fundamental de câteva secole încoace.

1 este de asemenea unitatea matematica. El este reprezentat ca o bara verticala, imaginea simplificata a unui deget la sumerieni, babilonieni, hindusi, romani, arabi si chinezi. Poate fi de asemenea o linie orizontala la japonezi, sau chiar un punct, reprezentând o piatra, la mayasi. Este spiritul care actioneaza. 1 este vertical, "în picioare", pozitia distinctiva a speciei umane pentru ca reprezinta fiinta dotata cu cuvântul, receptor al Spiritului.

Trebuie spus de asemenea ca matematicienii greci faceau distinctie între unitate si numar. In opera sa "Elementele" Euclid spunea : “Unitatea este aceea potrivit careia fiecare lucru se numeste unu. Iar numar este o multime compusa din unitati”. De asemenea multe carti afirmau ca “unu nu-i numar, ci originea si baza tuturor numerelor”. "Eroarea" a fost corectata in secolul al XIX-lea.

DOI ...

… este sinonimul diferentei. El poate reprezenta în acelasi timp uniunea si separarea, echilibrul si conflictul. In a doua zi a Creatiei, Dumnezeu a "despartit apele". In raport cu UNU, chiar daca succesor, el se gaseste la o mare distanta. Distanta dintre singur si împreuna. El este, ca si 1, de origine sanscrita (dva, surprinzator, dar asta o stiti, este doi în ruseste!) care a trecut apoi în latina : duo. Cifra 2 desemneaza dragostea, cuplul, creatia, caminul, dar si dualitatea a doua fiinte fizice unite în acelasi spirit. Chinezii îl asociaza yin-ului feminin.

Adeptii fantasticului paralel spun ca (chiar) în situatiile aparent fara nici o iesire, exista totusi o iesire. Nu o vedem pentru ca nu stim unde sa o cautam. Este iesirea în planul irealului care ne aduce din nou la suprafata, la viata. Este cifra 2, iesirea gasita, negarea negatiei, negatia mortii, reînvierea deci, transformarea în spirit care este de fapt prima repetitie.

2 este cifra dualitatii, nu doar feminine si masculine ci a tuturor complementaritatilor. Dublul este necesar (dar înca nu suficient) pentru stabilitate. El este compus din 1+1 care s-au integrat într-o singura cifra, un singur corp. Acest corp este format dintr-o emisfera, semnificând femininul (matricea, simbolul feminitatii) si o dreapta orizontala, desemnând prin complementaritate polul masculin. Va rog sa notati, Stimati Domni, ca emisfera domina ansamblul…

Ca simbol, 2 a fost scris ca repetare a lui 1 : "II", "=" sau "..". Babilonienii, romanii si egiptenii au folosit prima forma. Ceva mai târziu celelalte doua bare orizontale au fost unite printr-o diagonala (interactiunea care uneste cele doua polaritati) ca sa se obtina Z si mai apoi 2.

TREI ...

... în sanscrita "tri" defineste echilibrul. Ce a început sa faca 2 pentru stabilitate, 3 îl desavârseste. Aceasta cifra are o simbolica particulara în toate credintele lumii. Taoistii cred ca ea este perfecta. In geometrie trei puncte sunt (în general, asta pentru matematicieni) suficiente pentru a defini un plan, de aceea mesele si scaunele cu trei picioare sunt întotdeauna stabile.

Semnificatia trinitatii este deosebita : asa cum a fost elaborata in sec. al IV-lea dupa Christos, ea semnifica un singur Dumnezeu care exista în trei ipostaze divine: Tatal, Fiul si Sfântul Duh. Este ideea initiala a "tri-unitatii " în unitate. Intelegerea corecta a cifrei 3 (din punct de vedere simbolic, teologic si sacramental), acesta este tot misterul teologiei trinitare. Geneza spune ca în cea de-a treia zi Dumnezeu a creat marile, pamântul a iesit din ape si a aparut "belsugul de vegetatie", deci toate elementele necesare vietii. In a treia zi a fost trecut asadar pragul catre materia vie, spre viata. Toate zilele creatiei sunt grupate câte trei: într-a patra, a cincea si a sasea se savârseste opera începuta în primele trei.

Cifra 3 a atras întotdeauna atentia, poate pentru ca omului i-a fost greu sa si-o imagineze, adica sa treaca dincolo de 2. De altfel cuvântul trans, apropiat de trei, înseamna dincolo. Poseidon are ca simbol tridentul, templele antichitatii au grupuri de câte trei decoratiuni, fetele piramidelor sunt triunghiuri iar egiptenii repetau de trei ori o hieroglifa pentru a reprezenta infinitul.

TREI a fost reprezentat adaugând o unitate la DOI : "III", "≡" sau "…". Unind cele trei bare orizontale s-a obtinut cifra 3.

2 comentarii:

  1. http://www.stetson.edu/~efriedma/numbers.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci, Mihaela, asta suna a matematica adevarata, eu am luat-o mai razna!

    Ca de obicei...

    RăspundețiȘtergere

Scrieti baieti, numai scrieti!